Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Στην πλατεία
Η θαλασσόβρεχτη πλατεία ήταν γεμάτη από πνιγμένους. Από μοβ και κίτρινες ανεμώνες θαλάσσιες γεμάτη ήτανε. Γεμάτη από σχολαστικά θανάτων αναγγελτήρια. Μια κόκκινη ομπρέλα ανοιγμένη ξεκουράζονταν κατ’ απ’ τον ίσκιο μιας κλαίουσας, που στα κλαδιά της περίτεχνη φωλιά είχαν στήσει μικρά χαριτωμένα χερουβείμ Τρεις πεταλούδες λευκές πάνω σ’ ένα παγκάκι τα φτερά τους στοργικά είχαν αποθέσει. Ένας φιλεύσπλαχνος διαβάτης έριξε λίγους σκύλους σε κόκαλα νηστικά κι αποκαμωμένα που είχαν στήσει το τσίγκινο πιατάκι τους στο δρόμο.

Εδώ και ώρα πολλή είχαν σημάνει μεσάνυχτα. Το φεγγάρι τα δίχτυα του έριχνε στα νεοφώτιστα άστρα. Τα κύμβαλα του σκοταδιού έκρουαν χλευαστικά κι απανωτά των απόντων τα ονόματα. Το καλάθι με τις οχιές ξεχείλισε στους ιερούς λειμώνες της πλατείας. Τούτες τις ώρες που δάμαζε η Μοίρα τα ερίφια, κάποιες μοναχικές σκιές γλιστρούσαν στο ποτάμι τ’ ουρανού ανάμεσα από μανταρινιές κατάφορτες και σύννεφα. Κάποιες άλλες σκιές, μοναχικές το ίδιο, άρπαξαν το καπέλο τους φόρεσαν το παλτό τους και τρέξανε το λεωφορείο να προφτάσουν. Στο δευτερόλεπτο χτύπησαν κι επικύρωσαν το εισιτήριό τους για την κόλαση.

Κατά το ξημέρωμα οι σκούπες του Δήμου σάρωσαν και καθάρισαν την πλατεία γεμίζοντας το φαράσι τους με ροδοπέταλα απόγνωσης, πευκοβελόνες λυγμικές και καπέλα ξεχασμένα. Η βροχή που λυτρωτικά και πάλι ήρθε τ' αναγγελτήρια θανάτων ξέπλυνε και τις ντροπές των ηττημένων. Οι καρέκλες από τα μαγαζάκια της πλατείας γέμισαν από ζεστές κούπες καφέ που ηχηρά συνειδήσεις ρούφαγαν κι ανθρώπους....


από το υπό έκδοση Ο πόνος μαύρος σκύλος αλυχτά


9 σχόλια :

 1. Πολλές εικόνες πολλά νοήματα
  και το πένθος κρούει τα κύμβαλα
  για να αναφανούν οι χαρές στα
  βλέμματα των αθανάτων

  Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλες οι αισθήσεις συμμετέχουν σε αυτήν την ιυγή την καθαρτική.. Κατάφερες και νιώθω λύτρωση..
  Συγχαρητήρια Βίκυ μου!! Με το καλό το καινούριο σου βιβλίο!! ♥♥ Να σαι καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτούς τους αντίθετους κόσμους που υπάρχουν όμως παράλληλα και κινούνται ταυτόχρονα με φόντο μια πλατεία, τους παρατηρούσα πρόσφατα στο Σύνταγμα.
  Οι πρόσφυγες στο πεζοδρόμιο.
  Απέναντι ο καρνάβαλος που κάνει πόρτα στο Μεγ. Βρετάννια με τα συρίττια και τη μεγάλη στολή...
  Οι μπάτσοι παραταγένοι κατά μήκος της βουλής.
  Απ' το ρουφ γκάρντεν του ξενοδοχείου, οι πλούσιοι θαμώνες χαζεύανε τις περιπέτειες των φτωχών θνητών (σα να βλέπανε ποδοσφαιρικό αγώνα, με ποτάκι, πουράκι κ.λ.π.)
  Η βουλή κατάφωτη, στολισμένη και γιορτινή.
  Ένα νεογέννητο μωρό ίσα που φαινόταν κουκουλωμένο στην αγκαλιά της μάνας του που προσπαθούσε να το κρατήσει ζεστό...

  Αυτό το εισιτήριο για την κόλαση που λες, ελπίζω ν' αντιστοιχεί σ' όσους έχουν απολαύσει ήδη την παραμονή τους στον προσωπικό τους παράδεισο. Αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω τους...

  Καλή επιτυχία στο νέο σου ταξίδι Βίκυ μου,
  Πολλά φιλιά σου στέλνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα σου Βίκυ μου με ένα ακόμα γραφτό ψυχής σου.....! προσπαθώ να πλάσω τη γοτθική εικόνα που περιγράφεις στην πλατεία και να φτάσω στην κάθαρση, στη λύτρωση, στην νέα ανατολή...

  Καλή συνέχεια να έχεις κοπέλα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ω! Υπό έκδοση διαβάζω!
  Εύγε αγαπημένο μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Από τα πιο ευχάριστα που έχω διαβάσει τελευταία, είναι αυτό το "υπό έκδοση", ενός κειμένου, που μόνο ως κινηματογραφικό πλάνο θα μπορούσα να το περιγράψω... Και φυσικά, περιμένω εναγωνίως το παρακάτω και φυσικά, επάξια ανταμώνεις με έναν Ντίνο Χριστιανόπουλο... Πολλά γλυκά φιλιά ! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπω τη βροχή τη λυτρωτικη όμως που σαν άνεμος, σαρωνει τα πάντα όχι την άλλη τη χλιαρη που έχουμε αυτες τις μερες!
  Καλό Σαββατοκύριακο!
  Φιλια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συγκλονιστικές αντιθέσεις με κορύφωση τον επίλογο.
  Καλοτάξιδο να είναι και τούτο το "υπό έκδοση".
  Καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τους μάζεψαν με σκούπα και φαράσι τελικά!
  Κι ο πόνος μαύρος σκύλος αλυχτά!
  Τα λόγια σου , ακόμα και ο τίτλος της υπό έκδοσης συλλογής συγκλονίζουν!
  Τα φιλιά μου και την αγάπη μου Βίκυ μου♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή